Белтъци (протеини)

by Dimityr Dimitrov on януари 3, 2012

  • Добави в Svejo
  • Добави в Svejo

Протеин (белтъци)Белтъците, както знаете, са един от основните макронутриенти. Често ги наричаме протеини. Това тяхно име произтича от гръцки и означава първичен. Не напразно са били и наречени така. Както ще видим белтъците са изключително важни за почти всички процеси в организма ни.

Протеините представляват поредица от аминокиселини, свързани в  дълги полипептидни вериги.  Според това кои и колко аминокиселини се намират в дадена верига, то се определя дали този белтък е пълноценен или непълноценен. Пълноценните белтъци са тези, които имат в състава си всички 20 аминокиселини. Това са и протеините, които трябва да се стремим да приемаме.

Белтъците също така се разделят и по друг признак. Този признак е техният произход. Те могат да бъдат от животински или от растителен произход. Важно е да се спомене, че белтъците от животински произход са пълноценни такива. Те съдържат пълната гама аминокиселини. За сметка на това растителните протеини са сравнително бедни на аминокиселини. Това ги поставя по-назад по важност.

Защо са ни нужни протеините?

Основната задача на белтъците е чрез аминокиселините в тях да осъществяват синтез на клетъчните компоненти, както и изграждането на тъкан. Този процес се нарича анаболитен процес.  Протеините също така изпълняват и транспортна, каталитична, съкратителна и двигателна активности.

Независимо какви са целите ни, нека си представим, че желаем да изградим силна и здрава мускулатура. Аминокиселините в протеините са именно градивните блокове, чрез които това би станало реалност. Без достатъчната им наличност това не би било възможно. Освен това се нуждаем и от пълната гама аминокиселини, не просто от аминокиселини. Това ще рече, че се нуждаем главно от протеин с животински произход. Да градим мускулатура и да се развиваме, като ползваме единствено растителен протеин е все едно да се опитваме да построим къща с тухли, но без цимент, греди и т.н.

По-колко протеин да приемаме?

За нетрениращ човек количеството протеин като абсолютен минимум е по грам на телесен килограм. Тоест мъж с тегло 70 килограма би имал дневна нужда от протеин от 70 грама. Разбира се това е за НЕТРЕНИРАЩИ и като абсолютен минимум.

Реално за хора, които спортуват активно, количеството протеин може да достигне до 2.5 грама протеин на телесен килограм. Всъщност за тежко трениращите това е дори задължително.

Кога да приемаме белтъци?

С всяко ваше хранене.  Ако имате режим, който ви налага да се храните 6 пъти на ден то вие трябва във всички 6 хранения да приемате протеини.  Изключително важно е да присъства и прием на протеини след вашата тренировъчна дейност.

Стремете се дори да нямате такъв брой хранения, белтъчният ви прием да е разпределен по малко, но по-често. Това е нужно поради ограничената възможност на организма ни да обработва и да усвоява белтъците. Безумие е например при дневна нужда от 140 грама протеин да консумирате 50 наведнъж и да се надявате всичко да бъде усвоено. Това което реално ще стане е – една част ще бъде усвоена,  друга бъде превърнат в мазнини, а трета ще бъде изхвърлена от организма ви.

Няма подобни публикации.

Един отговор към “Белтъци (протеини)”

  1. ivo казва:

    от всичките статии които прочетох за протеина , тази ми допадна най-много, добре си обяснил всичко. поздрави :)

Оставете коментар