Витамини

by Dimityr Dimitrov on декември 17, 2011

  • Добави в Svejo
  • Добави в Svejo

Много хора, знаят че имат нужда от витамини или са им казали, че имат липса на такива, но голяма част от тях не знаят какво представляват в основата си витамините, както и за какво са им необходими. Нека хвърлим малко светлина върху тях.

Витамините са органични вещества и тяхната роля е да спомагат за специфични химични реакции осъществяващи се в клетките. Това от своя страна засяга почти всеки аспект от нашето съществуване – обмяна на вещества, имунна и нервна система, ендокринна и др. Без витамините процесите в нашия организъм не биха се извършвали така както трябва, което от своя страна води само и единствено до проблеми.

Витамините се разделят на два вида – водноразтворими и мастноразтворими. Водноразтворимите са  – Б и Ц. Мастно разтворимите – А, Д, Е, К. По-особеното при мастноразтворимите е, че те се усвояват по-бавно от водноразтворимите. Също така при мастноразтворимите витамини е задължително в храната ни да има мазнина, за да започне тяхното усвояване. Поради тази причина приема на витамини е добре да става не сутрин на гладно, а след най-мазното хранене за деня.

Мастноразтворимите витамини също така имат свойството да се натрупват в мастните тъкани и черния дроб, докато водноразтворимите се изхвърлят с урината. При предозиране мастноразтворимите могат да доведат до проблеми, включително до интоксикация.

Нека разгледаме някои от витамините.

Витамин А – Изключително важен за зрението, растежа на кожата и лигавиците. Среща се в яйцата, млякото, черния дроб, рибеното масло, както и под формата на провитамин в морковите , доматите, спанака, тиквата и кайсиите. При липсата на витамин А се наблюдават увреждания на очите, както и забавен растеж. Може да се срещне още като  – аксерофтол, ретинол.

Витамин Б1 – Нужен за обмяната на основните макронутриенти (белтъци, въглехидрати, мазнини).  Среща се в зърнените храни, ядки, черен дроб, яйца, мляко, месо. При липса се наблюдава мускулна слабост. Среща се още като, тиамин и аневрин.

Витамин Б2 – Спомага за редуциране на окислителните процеси в клетката. Може да се набави от храните, от които може да бъде набавен и витамин Б1. Липсата му води до възпаление на езика, устните, проблеми с очите и забавен растеж. Известен също като рибофлавин, лактофлавин.

Витамин Б3 – Извършва подобна на витамин Б2 работа в клетките. Може да се набави от бирена мая, месо, бобови и зърнени храни, черен дроб. Липсата му води до пелагра. Витамин Б3 е известен също, като никотинамид, ниацин и витамин PP.

Витамин Б5 – Част от клетъчните ензими. Намира се в бъбреци, черен дроб, яйца, бирена мая. Липсата на този витамин трудно може доведе до проблеми. Може да се срещне още като пантотенова киселина.

Витамин Б6 – Основен играч при обмяната на мазнините и аминокиселините. Витамин Б6 се намира в бирената мая, месото, млякото, яйцата, черния дроб и бобовите храни. При недостатък се достига до увреждане на кожата, лигавицата, нервната система и анемия. Може да се срещне и като пиридоксин и адермин.

Витамин Б9 – Участва в кръвообразуването и растежа. Също така и при обмяната на аминокиселините. Може да се добави от черен дроб, зелените зеленчуци, месо, бирената мая.  Липсата на този витамин би довела до анемия, забавен растеж, стомашно чревни увреждания. Други наименования, които може да срещнете за витамин Б9 е фолиева киселина, фолацин, витамин М.

Витамин Б12 – Участва в стимулирането и регулирането на кръвообразуването. Заема основно място и при обмяната на нуклеиновите киселини, както и изграждането на нервните клетки. Може да се добави от мляко, месо, бъбреци, черен дроб. Липсата би довела до автоимунни заболявания. Витамин Б12 може още да бъде срещнат като цианкобаламин.

Витамин Ц -  Спомага за редуциране на окислителните процеси в клетката. Обезврежда токсичните вещества, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира имунитета. Може да се намери в плодове и зеленчуци. В по-големи количества се среща в шипките, цитрусовите плодове, лютите чушки, магданоз, коприва, ягоди, пипер и спанак.  Недостига на витамин Ц води до скорбут и намалена съпротива към инфекции. Другото име на витамин Ц е аскорбинова киселина.

Витамин Д – Управлява калциево-фосфорната обмяна в организма. Среща се в яйцата, черния дроб, рибеното масло, краве масло, мляко. Също така се синтезира в кожата от УВ лъчи. Липсата на витамин Д при децата може да доведе до рахит. Витамин Д също може да се срещне и като калцитриол.

Витамин Е – Изключително важен за процесите на размножаването. Необходим за оплождане и износването на плода. Може да го намерите в растителните масла, зелените зеленчуци, житните зародиши, черен дроб, яйца и мляко. Липсата може да доведе до стерилитет и аборт. Може да се срещне още като токоферол.

Витамин K – Важен за кръвосъсирването. Може да се набави от зелените зеленчуци, мляко, месо, черен дроб и яйца. Също така се синтезира от чревните бактерии. Липсата на Витамин К може да доведе до повишен риск от кръвотечения. Другото име, с което може да срещнете витамин К е филохинон.

Няма подобни публикации.

Оставете коментар