Гликемичен индекс

by Dimityr Dimitrov on октомври 3, 2011

  • Добави в Svejo
  • Добави в Svejo

Гликемичният индекс е не просто поредния инересен термин, който ще чуете и навярно ще подминете. Идеята около гликемичният индекс, както и методите за създаване на диети на негова база стават все по-популярни.  За тези, които не знаят гликемичният индекс е критерий, по който се оценя скоростта на разграждане на въглехидратите. Скалата за оценка е от 0 до 100. Сто е горната граница, която в случая е еквивалента на скоростта на разграждането на глюкозата.  Тоест скоростта на разграждане на въглехидратите бива съпоставяна със скоростта на разграждането на чистата глюкоза.

Защо ни интересува за колко време и как се разграждат поетите от нас въглехидрати?

Скоростта на разграждане на въглехидратите се отразява директно на кръвната ни захар, както и на отделяния от нас инсулин (чиято работа е именно да се справи с кръвната ни захар). От своя страна тези фактори изключително силно влияят на това дали ще пълнеем или не (и не се ограничават само до това).

Въглехидратите оценявани чрез този индекс се разделят на 3 групи. Въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Те са с индекс по-малък от 55. Въглехидрати със среден гликемичен индекс от 56-69. И въглехидрати с висок гликемичен индекс – от 70 нагоре.

Интересно би било да се спомене, че има и изключения. Тоест съществуват въглехидрати, които имат ГИ над 100.

Нека проследим 2 примерни случая, с които ще се опитам да ви обясня по-нагледно нещата.

Случай 1:

Консумирали сме чиста захар. Графиката на количеството на кръвната ни захар след един подобен прием би представлявала рязко нарасваща крива, преминаваща към рязко намаляваща. Тоест имаме пик на кръвната си захар. Панкреасът увеличава производството на инсулин. Инсулинът от своя страна се опитва да разпредели постъпилата захар в кръвта. Част от нея се изпраща за гориво на мускулатура, мозък, друга се складира в черния дроб. Остатъка? Тъй като този пик не може да бъде усвоен напълно, то остатъкът се преобразува в мазнина и се пази в резерва.  Отделно е важно да споменем, че самото повишено ниво на инсулин подтиска изгарането на мазнини. Това разбира се е логично, защото едно повишено производство на инсулин казва на организма „не използвай резервите,  имаме налична енергия  (от приетите въглехидрати)”.

Случай 2:

Консумирали сме пълнозърнест хляб. Тук графиката на количеството на кръвната ни захар би била по-плавна. Пик няма да съществува. Разграждането и усвояването протичат по-бавно. Производството на инсулин е нормално. Организмът успява да усвои напълно дошлата енергия, следователно не му се налага да запазва остатъка във вид на мазнини.

Важно е да запомните – храните съдържащи въглехидрати с висок гликемичен индекс, се разграждат по-бързо. Хубаво е подобни храни да се избягват или да се консумират рядко. Тези храни ни засищат за много кратко време. Не дълго след тяхното приемане, желаем още от тях. Храни съдържащи въглехидрати със среден и нисък гликемичен индекс са храните, към които трябва да се насочите. Те ни засищат и доставят плавно енергията от която се нуждаем.

Гликемичният индекс е критерий, който е валиден само и единствено ако храната е консумирана без друго нещо в менюто ни. Тоест гликемичният индекс зависи и от комбинацията от храните, които присъстват в едно наше ядене. Това всъщност е хубаво, защото много от храните, съдържащи въглехидрати с висок ГИ, при комбинация с храни с нисък ГИ, намалят своя гликемичен индекс.

Диетите и методите ориентирани към гликемичния индекс на въглехидратите (разбира се това е само един от факторите макар и много важен) могат да се ползват от всеки. Изключително препоръчителни са за хора с диабет и преддиабетно състояние.

П.С. В някоя от следващите публикации ще ви покажа таблица на ГИ, на някои основни храни.

Подобни публикации:

  1. Зареждащ ден

Оставете коментар